Szerencse

A szerencse összetétele: kedvező körülmények, képesség és cselekvés.

A csapatjátékos

Nem mindegy, kikkel veszed magad körül. De mielőtt magad köré gyűjtöd a "nagyszerű embereket", akik közé Te is tartozni szeretnél, meg kell fogalmaznod, mit jelent a "nagyszerű ember". Szavahihető, udvarias, szeret dolgozni, minőségi munkát végez, törekvő, becsületes, stb.

Ha ezt mind HR-es nyelvre fordítjuk, és megvizsgáljuk, milyen a "nagyszerű ember" egy szervezetben, a következő néhány fontos tulajdonságot sorolhatjuk fel: 

1. Legyen csapatjátékos - alapvető, hiszen a csapattal közös céljai vannak, és tisztelettel, nyitottan kell a többi emberhez hozzáállnia, enélkül nem lesznek közös sikereik.  
2. A helyes dolgot, a megfelelő megoldást tekintse fontosnak, és ne azt bizonygassa, kinek van igaza. Különösen egyet nem értés esetén kell objektívnek maradni, és a dolog fontosságára, és a helyzet megoldására törekedni ahelyett, hogy a maga igazát hangsúlyozza. 
3. Az előbbivel némileg összefügg az is, hogy a szervezeti nagyság egyik ismérve a céltudatosság. Mindenképpen erény, ha emberünk eredményeket szeretne elérni, és a fontossági sorrendet betartva a valóban fontos dolgokkal foglalkoznak, amelyek esetleg személyes előremenetelüket is segítik. 
4. A nagyszerű emberek felelősséget vállalnak tetteikért, és nem szégyellnek learatni a babérokat sem, ha pozitív eredményei lesznek törekvéseiknek.
5. Nem utolsó sorban szeretnének vagy szeretnek a vállalatnál dolgozni. Képesek kialakítani az egészséges egyensúlyt a vállalati és a magánélet között, viszont szívesen vesz részt kollégákkal is munkaidőn túl különböző eseményeken, és szívesen vesz részt a vállalati rendezvényeken. 

Ezek csak az általános kritériumok, a szervezethez való tartozást erősítik. Mindemellett természetesen a szakmai megfelelés, és számos egyéb, a konkrét munkahelyzethez és pozícióhoz kötődő feltételeknek is meg kell felelni. Bármilyen értékes és jó embert talál az ember, ha a leendő vezetője nem hisz benne, nem érdemes felvenni őt. A szervezetbe illeszkedés sok esetben a szimpátián, és kevésbé egzakt feltételeken múlik. 


Hógolyó

Most, hogy esik a hó, és minden fehér, eszembe jutott egy írás, amit nemrég olvastam. A lényege: Az apró dolgok, bár jelentéktelennek tűnnek, mégis nagyon sokat számítanak- ezek felhalmozódása jelenti a legnagyobb sikereket vagy kudarcokat az életben.
Eszerint nagyszerű és értékes dolgok - melyek alig észrevehetők, vagy nincsenek nagy becsben - sok apró erőfeszítés és áldozathozatal árán felhalmozódnak. Minden felhalmozódik az idők során. Az a sok-sok apró erőfeszítés, amit senki sem lát, egyszer csak értékké és jelentőségteljessé válik. 
Olyan, mint a hógolyó. Pici hópihékből áll, kis kupacból hízik meg és hópihék milliói alkotják végül a hógolyót. Pici hópihékből áll össze a pusztító lavina is.

A meleg szobából figyelve a gallyakon remegő hókupacokat  érdemes azon elgondolkodni, hogy szakmai és személyes téren melyek azok az apró napi tettek, érzések és gondolatok, melyek bennünk híznak, és egyszer jelentőségteljessé válva bennünket is uralnak majd. A legapróbb nem kívánatos dolgok is növekszenek, ezért már a kezdetek kezdetén érdemes elűzni, és  pozitív, testi-lelki-szellemi gazdagodásunkat segítő apróságokkal helyettesíteni.