Milyen képességeket, tudást keresnek a vállalatok szinte minden munkakörben?

A legkeresettebb munkákhoz szükséges képességek és tudás

Manapság az informatikus a legkeresettebb munkaerő. Elvileg bárki meg tud tanulni programozni, de mégsem feltétlenül kap  a tudása miatt állást. Minden munkakörre igaz, hogy a vállalatok már egyre kevésbé a technikai vagy szakértői tudás mélységét vizsgálják a jelentkezőknél, hanem azt, mennyire tud a pályázó nagy egészben – rendszerben, folyamatokban, vállalatban – gondolkodni, és milyen jól tud közreműködni a csapatban, hogy a vállalati célok teljesüljenek.

A technikai tudás alapfeltétel, de ma már sokkal fontosabb, hogy a munkatárs hogyan végzi el a munkát, mint az, hogy mekkora tudás van a fejében.

A gondolkodásmód és a logika a munka elvégzéséhez alapvető. Ezeket jól megalapozzák a tanulmányok és az addigi munkatapasztalat. Fontos, hogy a munkatapasztalatok mellett a készségeket, jártasságokat, eddigi eredményeket is leírja a jelentkező a pályázatában.  A leendő munkáltató azt szeretné tudni, mit kap a munkáltató a jelölttől a mindennapokban – nem csak a szakértelmét, hanem a lelkesedését, a gondolkodásmódját, a megoldásait, a találékonyságát és a csapattal való együttműködését is.

Milyen képességeket, tudást keresnek a vállalatok szinte minden munkakörben?

Kritikus gondolkodás (a 10 legkeresettebb munkakörből 9-nél szükséges)
Logika és ésszerűség használata a munkában, hogy az alternatív lehetőségek előnyeit és hátrányait tudja a munkatárs azonosítani, döntést tudjon hozni a munkája során a problémák leküzdésére.
Átfogó probléma megoldás (a 10 legkeresettebb munkakörből 9-nél szükséges)

Felismeri a komplex problémákat, és megismeri a hozzájuk kapcsolódó információkat. Lehetőségeket vázol fel és elemezi azokat, majd a lehető legjobbat meg is valósítja.

Ítélő és döntéshozó képesség (a 10 legkeresettebb munkakörből 9-nél szükséges)
Megvizsgálja a lehetséges megoldások nehézségeit és várható hasznát, hogy végül a legmegfelelőbbet válassza ki közülük.  
Aktív hallgatás (a 10 legkeresettebb munkakörből 9-nél szükséges)
Teljes figyelemmel hallgat meg másokat, amikor beszélnek. Rászánja az időt, hogy megértse mások álláspontját, kérdéseket tesz fel, hogy alaposan megismerje a témát, és nem szakítja félbe a másik mondanivalóját.
Számítástechnika és elektronika (a 10 legkeresettebb munkakörből 8-nál szükséges)
A nyomtatott áramkörök, processzorok, elektronikai alkatrészek és a számítógép hardverek ismerete, beleértve az alkalmazásaikat is.
Matematika (a 10 legkeresettebb munkakörből 6-nál szükséges)
Aritmetika, algebra, geometria, számítások, statisztika és az alkalmazásaik ismerete.
Műveletek és elemző rendszerek (a 10 legkeresettebb munkakörből 6-nál szükséges)

Tudja, hogyan kell egy rendszert üzemeltetni, és hogyan változnak vele különféle feltételek és körülmények, amelyek majd az eredményeket is befolyásolják. Az adott terv szükségleteinek és a termék követelményeinek a megértése.  

Megfigyelés (a 10 legkeresettebb munkakörből 5-nél szükséges)

A saját, mások és a szervezet teljesítményének a megfigyelése és értékelése a munkafolyamatok javítása és korrigálása érdekében. 

Programozás (a 10 legkeresettebb munkakörből 3-nál szükséges)
Számítógépes programok készítése különféle célokra.
Értékesítés and Marketing (a 10 legkeresettebb munkakörből 5-nél szükséges)
Alapelvek és módszerek ismerete, hogy bemutassák, hirdessék és eladják a terméket vagy a szolgáltatást. Ide tartozik a marketing stratégia, a termék bemutatása, értékesítési technikák, és az értékesítés ellenőrző rendszereinek ismerete.

Az is rendkívül fontos, hogy a képességeinket, tudásunkat hitelesen, példákkal alátámasztva elő is tudjuk adni az állásinterjún. Hogy hogyan, arról a következő alkalommal írunk.

További információ a témában: info@humanexcellence.hu


A vállalati HR legjobban várt IT támogató eszközei

A HR megújulását az alábbi eszközök nagyban segíteni fogják 

A toborzási eszközök új generációja: közösségi toborzási megoldások, értékelő központok (Assessment Center), Big Data, automatizált kiválasztás

Mobil applikációk: mobil eszközökön elérhető tréning programok, toborzás, interaktív munkavégzés, teljesítményértékelés, munkavállalók bevonása, riportolás

Elemzések: BigData eszközök a munkaerőpiac, a toborzási hatékonyság elemzésére

Egyéb új megoldások, amelyek a közösségi tanulást, a tudásmegosztást, a tréningek szervezését és az adminisztrációt segítik

Ezekre a szakmákra vár a legfényesebb jövő az Egyesült Államokban 2020-ig

A zavaros és folyton változó időkben az ember létbiztonságra vágyik. Mely munkakörök adhatnak folytonos foglalkoztatottságot az elkövetkező néhány évre? Szerencsére az Egyesült Államok munkaügyi hivatala publikált néhány adatot becslésekkel, amelyekre jól lehet alapozni.
Íme az USA leginkább fejlődő szakmái, amelyekre biztosan egyre nagyobb szükség lesz 2020-ig.

  1. Otthoni betegellátásra szakosodott ápoló
  2. Orvosbiológiai mérnök
  3. Gyógytornász
  4. Rendezvényszervező
  5. Ultrahang technikus
  6. Tolmács és fordító
  7. Piackutató és marketingelemző
  8. Dentálhigiénés szakember
  9. Audiológus
  10. Egészségtanár
  11. Költségbecslő, költségelemző

A dolog érdekessége, hogy a listán lévők közül a legalacsonyabb éves átlagfizetést a leginkább keresett ápolók kapják, mintegy kb. 21 500 dollárt évente. A prognózis alapján majdnem 70%-kal több ilyen szakemberre lesz szükség az USA-ban 2020-ig.

A 9. helyen lévő audiológus keres egyébként legtöbbet a listáról, itt évente majdnem 70 000 dollár átlagfizetéssel számolhatunk. Becslések szerint több mint 5000 új audiológus állás nyílik meg Amerikában 2020-ig. 


A jövő szakmája: a HR

A vállalatok tehetséges, értékes munkatársakat akarnak, akikkel a vállalatuk eredményesebbé válik.  Ha megtalálták és felvették a megfelelő embereket, utána képzik, ösztönzik, motiválják őket különféle HR programok segítségével, amelyeket HR informatikai rendszerek (HRIS) támogatnak. Ismerve a HR dokumentációs igényét pl. a teljesítményértékelés során, elképzelhetjük, milyen nagy adatmennyiség mozog, változik egy-egy esemény során. Ezeket az adatokat megfelelően kell tárolni, védeni és alkalom adtán bizonyos struktúrában megjeleníteni.


A munkaerő és a vállalatok növekvő agilitása megkívánja az adatok praktikus hozzáférését, könnyű kezelését. Ez a legfőbb indok, amiért sok vállalat azt tervezi, hogy újabb HR technológiai megoldásba invesztál.

Miért tervezik a cégek, hogy korszerű informatikai megoldást alkalmazzanak a HR-en? 

  1. A régi HRIS alkalmazások már legtöbb helyen elavultak, vagy nehezen kezelhetőek.
  2. A felhő alapú HRIS alkalmazások is nagy választékban elérhetőek, vagyis csak a szoftver használati jogát vásárolja meg a cég a szolgáltatással, nem bonyolódik évekig tartó ERP-bevezetésbe, változáskezelésbe, évenkénti szoftverfrissítésekbe, nem kell saját informatikusokat alkalmaznia, sem saját IT infrastruktúrát felépíteni a HRIS-hez.
  3. Az új HRIS-ek felhasználói felületei praktikusak, akár mobilon is elérhetők, könnyű őket használni, és így nem vesz el sok időt egy-egy művelet elvégzése.
  4. Sok különböző HRIS alkalmazás egyidejű használata helyett csupán egyet kell használni, és minden adat a helyére kerül egy központi adatbázisban.
  5. A vállalatok számára elérhetővé válnak a Big Data elemzések, melyek stratégiai döntéseket tudnak támogatni.
  6. A felhőalapú technológia gyors beszállító-váltást tesz lehetővé. Nem kell többé elköteleződni egy szoftver mellett, ha jobb vagy olcsóbb másik szolgáltatót talál a vállalat, azonnal cserélni tud. Tud a felhőalapú HRIS mellé profi HR szolgáltatást vásárolni, amellyel akár teljes egészében is kiválthatja a belső HR létszámot.
  7. A munkavállalók és a tehetségek kérdése a vállalatvezetők legégetőbb témaköre.  A munkavállalók részvételével a vállalatból a legtöbbet kell kihozni, és velük kell az egyre növekvő kihívásokat elérni. Ehhez folyton elérhető, releváns információ kell a teljesítményről, és a tendenciákról. 

Mi a legfőbb oka a változásoknak? 

Bár a munkavállalók jelentik a legnagyobb operatív költséget a vállalatok többségénél, a rájuk fordított minden egyes forint busás megtérülést hozhat megfelelő HR programokkal, az üzleti teljesítményt javító megoldásokkal. Ezek a megoldások már mind elérhetők a különféle HR BPO (Business Process Outsourcing, üzleti folyamat kiszervezés) havidíjas szolgáltatások révén. Ha egy cég házon belül szeretné tartani a HR-t, neki sem kell lemondani a magas színvonalú, korszerű HR lehetőségekről, mert a HR programok egyszeri átalakítása is meghozhatja a kívánt eredményt. Ebben az esetben a belső HR szolgáltatás kerül magasabb szintre, és a HR munkatársak képzése biztosítja, hogy jó kezekbe kerüljenek a megújult HR folyamatok.  
A HRIS eszközöket már nem elsősorban azért veszik meg a vállaltok, hogy a HR hatékonyságát növeljék. Ma a cégek olyan rendszereket akarnak, amelyek a munkatársak segítik őket a stratégiájuk elérésében a megfelelő munkatársak gyors megtalálásával, eredményes motiválásával, és a teljesítményük folyamatos javításával.
A vállalatok készek invesztálni ebbe a pénzcsináló eszközbe, mert az IT alkalmazások készítői a HR BPO szolgáltatókkal együtt folyamatosan biztosítják háttértámogatás innovációját.

Az alábbi elemzés azt mutatja, hogy a vállalatvezetők legfőbb kihívásai a HR-hez köthetők. Az emberi tőke és a működési kiválóság egyaránt a javuló HR megoldásokkal érhetők el.


 Forrás: Forbes
Ha érdekli a téma, további információért írjon nekünk az info@humanexcellence.hu e-címre.