A munkatársak elégedettsége - a pénz boldogít

Prof. Dr. Christian Bayer, a bonni egyetem gazdaság-matematikai kutatója egyértelmű összefüggést mutatott ki a hosszú távú jövedelem emelkedés és az elégedettség növekedése, valamint a tartós túlóra és az elégedettség csökkenése között.

A kutatás azt vizsgálta, hogy hogyan befolyásolja a növekvő bevétel és munkaterhelés a személyes elégedettséget.

Az eredmény magáért beszélt: a magasabb fizetés igenis elégedettebbé teszi a munkavállalókat, amennyiben a növekedés hosszú távra szólt, még akkor is, ha csak kis mértékben növekszik a fizetésük. Ha viszont egy egyszeri, időszakos jutalomról van szó, a munkatársak öröme nem lesz tartós, még akkor sem, ha nagy összeget kapnak.  

A másik nagy közérzet-befolyásoló tényező a munkaórák száma. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy akiknek folyamatosan többet kell dolgozniuk, mint az előzetesen megállapodott idő, azok kevésbé boldogok.



A hír újdonság értéke az a tény, hogy nem mindegy, egyszer egy nagy összeggel jutalmazzuk a munkavállalókat, vagy folyamatosan magasabb összeget kapnak, ha azt megérdemlik a teljesítményük alapján.

Emellett a tartósan hosszú munkaórák rombolják a lelkesedést. 

Ha ezeket a megállapításokat a vállalatok teljesítmény és juttatási szabályzataiban alkalmazzák, elégedettebb munkavállalókkal és költséghatékonyabb fizetéspolitikával működhetnek tovább.

További információ: www.humanexcellence.hu